V mesecu maju smo pričeli z akcijo Pokloni zvezek, ki jo vsako leto organizira Slovenska Karitas. V začetku junija smo zvezke prešteli in bili zelo veseli. Zbrali smo škatlo, težko 76 zvezkov. Hvala vsem, ki ste se prijazno odzvali prošnji.

TEK PODNEBNE SOLIDARNOSTI

Na dan pred svetovnim dnevom okolja, ki ga obeležujemo, 5. 6., smo se vsi učenci in učiteljice naše šole, podali pod Ribensko goro na Karitasov “Tek podnebne solidarnosti”. Že ves teden smo se pripravljali na to, saj smo se pogovarjali o smislu tega tradicionalnega teka in si ob tem narisali lepe, žive štartne številke. No, pred tekom smo si zadali, vsak svojo, zaobljubo v smislu podnebne solidarnosti in se najprej dobro ogreli. Vsak je po pretečenem krogu dobil odtis štampiljke na roko in na koncu smo vse kroge sešteli. Pretekli smo 261 krogov, kar je naneslo 91 350 m. Če bi tekli štafeto, bi lahko pretekli pot od Bleda do Postojnske jame.

 

PRVOŠOLCI NA GRADU

Prvošolci smo se v sredo, 9. 6. 2021, podali na izlet. Avtobus nas je odpeljal do blejske osnovne šole, kjer smo nahrbtnike obtežili še z malico, nato pa smo se podali dogodivščinam naproti. Podali smo se proti gradu. Tam smo se najprej okrepčali, nato pa smo spoznavali skrivnosti, ki jih skrivajo debeli kamniti zidovi. Preizkusili smo se v lokostrelstvu, spoznali prebivalce gradu in si ogledali muzejsko razstavo. Na poti domov pa smo se osvežili še s sladoledom. Dan je bil super in  komaj čakamo še kakšne nove skupne dogodivščine.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 11. 6., smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Posladkali smo se z medom, mlekom in sočnimi jabolki. Ta dan smo del našega vrta zasejali s semeni cvetlic, na katerih se bodo lahko pasle čebele. Semena nam je podarila Čebelarska zveza Slovenije in podjetje Weleda. Šolsko zelenico smo tako obogatili s semeni ajde, modrega glavinca, ognjiča, borage, kopra in fazelije. S tem smo se pridružili projektu »Bufet za čebele«.

ČUTNA POT

V predzadnjem tednu smo okoli naše šole lahko preizkušali svoja čutila. Čutna pot nas je vodila od vonjav cvetlic in zelišč našega vrta, preko zanimivih prikritih vonjev v lončkih, vse do hoje po različnih naravnih in umetnih materialih. Vmes pa še do skrivnostnih škatel in slastnih ali pa manj slastnih okusov, ki smo jih odkrivali z zakritimi očmi. Celo poslušali smo steklenice. O, se da, da.

Petošolci so, ko je končno zacvetel bezeg na našem vrtu, natrgali bezgove cvetove in kuharica Joži je že pripravila bezgov sirup.  Na asfalt pred šolo so tudi naslikali vsak svojo ribico, kot je v navadi že vrsto let. Da se jih bomo spominjali še dolgo po tem, ko bodo zapustili našo pudružnico. V trajen dar pa so nam letos naslikali še ristanc, za kar smo jim res zelo hvaležni. 

Prvošolci ga že z veseljem preizkušajo. 

 

Kaj se je dogajalo na našem vrtu pa pod Projekti – Ekovrt

U, pa še se nam bo dogajalo, v zadnjem tednu! Ampak, to v naslednjem prispevku.